Sonbahar

Sonbahar Depresyonu (Mevsimsel Depresyon) Nedir?

Sonbahar depresyonunun diğer depresyon türlerinden en büyük farkı mevsimsel değişiklikten kaynaklı olmasıdır. Diğer depresyon türleri anksiyete, stres ve travma gibi farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkarken sonbahar depresyonu, vücudun biyolojik yapısının sonbahar mevsimine giriş yaptığında bu mevsimin hava koşullarına ve çevresel faktörlerine uyum sağlayamaması ve bu yüzden çeşitli sorunlar yaşaması ile ortaya çıkar. 

Sonbaharda oluşan doğadaki değişiklikler hem biyolojik hem de ruhsal olarak insanı etkileyebilir. Havaların soğuması, gün ışığının azalması ve gündüzlerin kısalması ile birlikte biyolojik saat şaşarak birçok soruna sebep olabilir. Bu sorunlardan biri de sonbahar depresyonudur. 

Sonbaharda ağaçların yapraklarının dökülmesi, canlı renklerin kaybolarak yerini toprak tonlarına bırakması, çiçeklerin solması ve gökyüzünün açık mavi tonlarının kaybolması gibi doğa olayları psikolojik olarak insanda negatif etki bırakabilir. Bu negatif etkiler de depresyon yaşanmasına sebep olabilir. 

Sonbahar her ne kadar birçok kişi tarafından romantik bulunsa ve aşk mevsimi olarak tarif edilse de melankolik ve iç karartıcı olarak da tarif edilir. Hatta sonbaharın depresif etkilerini edebiyat eserlerinde, felsefik ve psikolojik tezlerde görebiliriz. 

Sonbahar Depresyonu Belirtileri

Sonbahar depresyonu belirtileri kişiden kişiye değişebilir. Ancak saç dökülmesi, uyku düzeninin bozulması, insanı sıkıntıya sürükleyecek düşüncelerin kafada tekrarlanması, cildin kuruması, yeme düzeninin değişmesi, baş ağrısı, kimseyi görmek istememe, anksiyete ve cinsel isteksizlik en sık görülen belirtiler arasındadır. 

Sonbaharın gelişi ile birlikte uykuda azalma veya artma da gözlemlenebilir. Bazı insanlar sonbaharın gelmesi ile geceleri uyumakta zorlanırken bazı insanlar da sabahları uyanmakta ve gününü verimli bir şekilde geçirme konusunda zorlanır.

Yazın güneşli havalarda, sıcaklığın da etkisiyle beraber hissedilen pozitif duygular havaların kararması ve soğuması ile birden son bulunca, insanların bu durumla başa çıkması zor olabilir. Vücut biyolojik tepkiler verdiği gibi kişinin ruhsal olarak da dengesiz bir hal alması mümkündür. Bu yüzden dürtüsel düşünceler ve depresif ruh hali kişilerde en çok rastlanan psikolojik sorunların başında gelir. Ancak bu sorunlar aynı zamanda diğer depresyon türlerinde de belirti olarak görüldüğü için kişinin bu belirtilerin ne zaman ortaya çıktığını bilmesi önemlidir. 

Sonbahar Depresyonu ile Nasıl Başa Çıkılır?

Sonbahar depresyonu diğer depresyonlardan farklı olarak herhangi bir travmadan, içsel çatışmadan veya mental krizden kaynaklı olmadığı için başa çıkması daha kolaydır. 

Sonbahar depresyonunun belirtilerini fark ettikten sonra ilk uygulanması gereken adım yazın uygulanan günlük rutinlere mümkün olduğu kadar devam etmek olmalıdır. Evin içerisinde çok fazla zaman geçirmek yerine mümkün olduğunca dışarı çıkmaya ve kendini meşgul etmeye özen göstermelisin. Ayrıca sağlıklı beslenerek ve spor yaparak mevsimsel depresyonun üstesinden gelebilirsin! 

Bunlar yetmez diyorsan, seni sonbaharın melankolik havasından kurtaracak ve mevsimsel depresyonu atlatmanda yardımcı olacak aktivite listesi hazırladık! 

Yeni Bir Hobi Edin

Yeni bir hobi edinmek seni meşgul etmek ve sonbaharın melankolik havasından kurtarmak için en kolay yol. 

İlgi alanına ve boş zamanına göre yeni bir hobi edinerek vaktini hem sevdiğin bir şey için harcayacak hem de mevsimin getirdiği negatif düşüncelerden uzaklaşmış olacaksın. Koleksiyon yapmak, müzik aleti çalmayı öğrenmek, puzzle ve resim yapmak gibi evde kolayca yapacağın ve sıcaklığın seni etkilemeyeceği hobiler seçebilirsin. 

Açık Havada Yürüyüş Yap

Hava, yaz ve ilkbahar aylarına göre her ne kadar soğuk olsa da bu durum dışarıda yürüyüş yapman için bir engel olmamalı! Evin içerisinde yapacağın aktiviteler ile zamanını geçirmek önemli olsa da gün ışığından faydalanmayı unutmamalı ve vücudunu temiz hava ile yenilemelisin. Açık havada yürüyüş yapmak hem bedenini hem de ruhunu olumlu anlamda etkileyecektir. 

Günlük Tut

Günlük tutmak birçok terapi yönteminde tavsiye edilen bir aktivitedir. Günlük tutarak gün içerisinde biriktirdiğin ve bastırmak zorunda kaldığın duyguları kâğıda dökebilirsin. Bu sayede hem negatif duygularının daha sonra ortaya çıkması hem de modunu negatif yönde etkileme olasılığı azalmış olur. Ayrıca gün içinde yaşadığın pozitif olayları tekrar hissetme fırsatı edinerek gününü güzelleştirebilirsin. 

Sağlıklı Beslen

Sonbaharın gelmesi ve havaların soğuması ile birlikte vücudumuzun direnci de düşmeye başlar. Bu yüzden vücudunu iyi beslemeli ve sağlığına olumsuz etki edecek, zararlı besinlerden kaçınmalısın. 

Güneş ışığına daha az çıktığın için vücudun yeterli kadar vitamin alamıyor. Bu yüzden sebze ve meyve yemeyi eksik etmemelisin. Bunun yanında düzenli beslenmeyi aksatmamak çok önemli. Öğünlerini aksatmadan ve gece çok geç saatlerde mideni rahatsız edecek yiyeceklerden uzak durarak beslenme düzenini oluşturabilir ve vücudunu bu düzene alıştırabilirsin. 

Yoga ve Meditasyon Yap

Yoga ve meditasyon vücudunu esneterek seni gergin günlerin negatif etkilerinden kurtarabilir. Eğer yoga ve meditasyon kursuna gitmeye vaktin yoksa evinde tutorial videoları izleyerek zamanını değerlendirebilirsin. 

Eğer evinde yoga yapacaksan, gerekli malzemelerin yanında olması gerektiğinden emin olmalısın. Online alışveriş yaparak birbirinden güzel yoga matları, yoga havluları ve yoga kıyafetlerine sahip olabilirsin. Yoga matı alırken, uzun ömürlü olmasına, senin için kullanışlı olmasına ve iyi temizlenip temizlenmediğine dikkat etmelisin. 

Sonbahar depresyonundan kurtulmanın ve kendine iyilik yapmanın en iyi yollarından biri yoga ve meditasyondur. Yogaya başlamadan önce minik bir motivasyona ihtiyacın varsa o da bizde: Farklı renk ve modellerde, birbirinden rahat yoga kıyafetleri, yoga heyecanını pekiştirecek! O halde bu sonbahar tüm yoga ürünlerini Amerikadaniste, yogaya geç kalmadan başla!

No Comments

    Leave a Reply