Yurt dışından telefon getirmek, birçok kişinin ilgilendiği bir konudur. Çünkü birçok ülkede telefon fiyatları Türkiye’ye göre çok daha düşüktür. Her ne kadar daha az maliyetli olsa da yurt dışından telefon getirmenin birçok adımı bulunur. Bir yolcu, beraberinde bir adet telefon getirip kaydını Türkiye’de yaptırabilir.
Yurt dışından telefon getirme şartları bulunduğundan, bu şartların yerine getirilmesi son derece önemlidir. Ayrıca telefon pasaport kaydı gibi önemli adımların gerçekleştirilmesi de gerekir. Yurt dışından telefon getirmek istiyorsan, senin için hazırladığımız rehberi inceleyebilirsin.
Yurt Dışından Telefon Getirme Şartları Nelerdir?
Türkiye dışından ülkeye telefon getirmenin detayları Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenmiştir. Bu nedenle yurt dışından ülkeye telefon getirmenin belirli şartları bulunur.
Yurt dışından telefon getirme kuralları, genel hatlarıyla şu şekilde:
- Yurt dışına çıkan bir kişi, 3 yılda 1 telefon olacak şekilde yanında telefon getirebilir.
- 3 yılda ikinci bir telefon getirilmek istendiğinde Gümrük Vergisi muafiyeti ortadan kalkar.
Yurt Dışından Kaç Tane Telefon Getirilebilir?
Yurt dışından telefon getirmek isteyen kişilerin kaç adet telefon getirebildiklerini içeren düzenleme değiştirilmiştir.
1 Kasım 2022 tarihinden itibaren geçerli olan yeni düzenlemeye göre bir kişi, 3 yıl içerisinde sadece 1 adet telefonu yanında getirebilecek. Bunun yanı sıra yurt dışı telefon pasaport kaydının yapılması ve yurt dışı telefon kaydı ücretinin ödenmesi gerekiyor. Yurt dışından telefon getirme sınırı ve şartlarına uygun hareket etmek, sorunsuz bir şekilde telefonu Türkiye’ye getirebilmek son derece önemlidir.
Yurt Dışından 2. El Telefon Getirmek
Ülke dışından 2. el telefon getirmek istiyorsan, bu konuda da detaylı bir şekilde bilgi sahibi olman önemli. Yurt dışından telefon getirme kapsamında yer alan 2. el telefon getirmek, merak edilen bir konudur.
Telefonun kıymetine bakılmaksızın bir yolcu, 3 yılda 1 adet telefon getirebilir. Burada orijinal ve ikinci el şeklinde bir sınırlandırma yapılmaz.
Belirlenen süre içerisinde belirtilen miktarda yurt dışından telefon getirmek isteyen bir kişi, telefonun gümrük vergisinden muaf olur. Sınırın aşılması durumunda ise muafiyet de ortadan kalkar. Bu durumda yolcu, ikinci telefon için ayrıca bir vergi öder.
2023 Yurt Dışı Telefon Kaydı Ücreti Ne Kadar?
Yurt dışından telefon getirme ücreti her yıl değişir. Bu nedenle güncel fiyatlandırmayı takip etmek son derece önemlidir. Bireysel olarak telefon getirecek kişilerin IMEI kaydını yaptırması gerekir. Bunun için de belirli bir ücret ödenmelidir.
IMEI kaydının 2023 fiyatları aşağıdaki şekilde güncellenmiştir.
2023 yılı itibarıyla yeni aboneliklerde bu ücret 117 TL’den 260 TL’ye çıkarıldı. IMEI kaydı harcı 2023 yılı öncesi 2732 TL idi. 2732 TL’lik ödeme şu anda 6091 TL oldu. Bu nedenle yurt dışından telefon getirme hakkı bulunan kişiler, IMEI kayıt harcının güncel fiyatı olan 6091 TL’yi ödemek durumunda.
Yurt Dışından iPhone Getirilebilir Mi?
Türkiye’ye gelirken yanında iPhone getirmek istiyor olabilirsin. O zaman aklındaki soru yurt dışından telefon getirmek değil, “yurt dışından iPhone getirilebilir mi?” olacaktır. Daha önce de belirtildiği üzere yurt dışından Türkiye’ye getirilen telefonun niteliği veya markası önemli değildir. Bu nedenle yurt dışından iPhone getirme, tercih edebileceğin seçenekler arasında yer alır.
Yurt Dışı Telefon Pasaport Kaydı Nasıl Yapılır?
Ülke dışından telefon almaya karar verdin. Bundan sonraki aşama yurt dışından telefon getirmek pasaporta işlemek olacaktır. Belki de süreçteki en önemli aşama, telefonun pasaport kaydının yapılmasıdır. Hatalı bir işlem, satın aldığın telefonu kullanamamana neden olabilir. Bu nedenle her adımı doğru ve eksiksiz bir şekilde gerçekleştirmen gerekiyor.
Telefonun kaydını yapabilmek için genel olarak şu adımları uygulayabilirsin:
- IMEI kayıt bedelini, anlaşmalı olunan bankalardan bir tanesine ödemelisin. Anlaşmalı bankaların yanı sıra vergi dairelerinde de ödeme işlemlerini yapabilirsin.
- Bir sonraki adım, e-Devlet sistemine giriş yapmak. Kullanıcı adı ve şifreni kullanarak e-Devlet sistemine giriş yapmalısın.
- IMEI kayıt sayfasına giderek açılan sayfada sırasıyla Bilgilendirme-Başvuru Formu-Onay ve Sonuç adımlarını uygulamalısın.
- Senden talep edilen bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurmalı ve istenilen bilgileri verdiğinden emin olmalısın. Bu adımda genel olarak Belge Türü, Belge No gibi bilgiler talep edilir.
- Yurt dışından telefon getirmek için uygulaman gereken bir diğer adım, kaydet butonuna tıklamak.
İşlemleri tamamladıktan belirli bir süre sonra başvuru sonucunu görebilirsin. Burada önemli olan, IMEI kaydını yaparken tüm adımları doğru bir şekilde uygulamak. IMEI dışındaki bilgilerde bir hata yapacak olursan, ödediğin bedel iade edilir. Fakat IMEI ile yapılan kayıtlarda eksik ya da yanlış bilgide kayıt iptali mümkün olmaz. Bu durum, telefonu kullanmana engel teşkil edecek bir durumdur.
Yurt Dışından Getirilen Telefonun Kurulumu ve Kullanımı
Yurt dışından telefon getirdikten sonra telefonun kurulumunu yapman gerekecek. Bu adımda da tüm detayları titizlikle uygulamalısın. Öncelikle belirtmek gerekir ki yurt dışından getirilen telefonları 120 gün kayıt yaptırmadan kullanmak mümkündür. Fakat bu süre geçtikten sonra telefon iletişime kapatılır.
Eğer kayıt işlemlerini sorunsuz bir şekilde tamamladıysan, bir sonraki aşama telefonun kurulumu olacaktır. Dil tercihi, e-mail kaydetme ve Wi-Fi girişi başta olmak üzere pek çok adımı tamamladıktan sonra telefonunu kullanmaya başlayabilirsin. Yurt dışından getirdiğin telefonun IMEI kaydını ve kurulumunu yaptıktan sonra telefonu kullanmaya engel bir durum söz konusu olmayacaktır.
No Comments