Adventure Öneriler Seyahat Önerileri

Pasaport Nasıl Alınır? Pasaport İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Pasaport için gerekli evraklar, pasaport çıkarmak isteyen kişilerin ilgilendiği konular arasında yer alıyor. Eğer yurt dışına seyahati düşündüysen, “pasaport nasıl çıkarılır?” sorusuna cevap aramışsındır. Pasaport, uluslararası geçerliliği bulunan bir belgedir. Yetkili kuruluşlar tarafından verilen bu belge sayesinde farklı ülkelere seyahat etmen mümkün.

Pasaport çıkarabilmen için bazı hususları yerine getirmen son derece önemli. Peki ama pasaport nasıl alınır? Pasaport çıkabilmek için hangi evrakları temin etmen gerekiyor? İşte pasaportla ilgili bilmen gereken her şey!

Pasaport Nedir? 

İlgili kurumlar tarafından verilen ve yurt dışına seyahati mümkün kılan belge pasaport olarak adlandırılır. Özellikle yurt dışına seyahatin yaygınlaştığı son dönemlerde pek çok kişinin pasaportla ilgili araştırma yaptığını söylemek mümkün. Sen de bu kişiler arasında yer alıyor olabilirsin. 

Pasaport almak için bazı evrakların temin edilmesi gerekir. Bu evraklar ile başvuruda bulunman gerekecektir. Kimlik bilgileri ve biyometrik fotoğrafların yer aldığı pasaport, aldığın vize ve seyahat ettiğin ülkelerin kaydı bulunur. Bu nedenle yurt dışı seyahatlerde son derece önemli bir belgedir. 

Pasaport Çeşitleri Nelerdir?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, 4 farklı pasaporttan uygun olanları alabilir. Veriliş amaçlarına göre çeşitlilik gösteren pasaport türleri genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

  • Umuma Mahsus Pasaport (Bordo Pasaport)
  • Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport)
  • Hizmet Pasaportu (Gri Pasaport)
  • Diplomatik Pasaport (Siyah Pasaport)
  • Geçici Pasaport (Pembe Pasaport)

Pasaport almak için gerekenler her birinde farklı olabilir. Bu nedenle hangi tür pasaportu çıkaracağını önceden belirlemen son derece önemli. 

Umuma Mahsus Pasaport (Bordo Pasaport)

Belirli şartları yerine getiren kişilere verilen pasaportlardan biri olan Umuma Mahsus Pasaport, Bordo Pasaport olarak da adlandırılıyor. Diğer pasaport türlerine göre çıkarılması çok daha kolaydır. 6 aydan 10 yıla kadarki süreyi kapsayabilecek şekilde verilen Bordo Pasaport ile vizesiz seyahat edilebilen yerlere vize çıkarmadan gidebilirsin. 

Diğer pasaportlara göre pasaport alma şartları değişiklik gösterebilir. Bu nedenle belirlenen şartları yerine getirmen son derece önemli. Umuma Mahsus Pasaport evraklarından bazıları genel olarak şu şekildedir:

  • Varsa eski pasaport
  • T.C. kimlik kartı ya da geçici kimlik belgesinin aslı
  • Harç ve cüzdan bedeli makbuzu
  • 60 günü aşmamış öğrenci belgesi
  • 2 adet biyometrik fotoğraf

Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport)

Pasaport alma süreci, pasaport türüne göre değişiklik gösterebilir. Hususi Pasaport çıkarmak, diğerlerine göre çok daha zor olabilir. Devlet adına çalışan memurlara verilen Yeşil Pasaport, belirli şartları karşılamaları durumunda memur ailelerine de verilir. Belirli gün sayısı ile sınırlı olmak kaydıyla bazı ülkelere vizesiz giriş imkanı sağlar.

Hususi Pasaport için gerekli evraklar tamamlandıktan ve ilgili kurumlara başvuru yapıldıktan sonra inceleme süreci başlar. Şartların karşılandığından emin olunursa eğer, kişi Yeşil Pasaport sahibi olabilir. Hususi Pasaport sahibi kişiler, pasaport harcından muaf tutulur. 

Hizmet Pasaportu (Gri Pasaport)

Bir diğer pasaport türü Hizmet Pasaportudur. Renginden dolayı Gri Pasaport olarak da adlandırılır. Devlet adına yurt dışında görev alan kişilere verilen Hususi Pasaport, milli sporcular tarafından da kullanılabilir. Gri Pasaport sahibi kişiler, pek çok ülkeye vizesiz bir şekilde giriş yapma şansı elde eder.

Hususi Pasaport, hususi idareler ve belediyelerce verilebilen bir pasaport türüdür. 5682 Sayılı Pasaport Kanunu gereğinde görev süresini kapsayan Gri Pasaport; hizmet pasaportu talep formu, önceki pasaportların aslı, 2 adet biyometrik fotoğraf başta olmak üzere çeşitli evrakların temin edilmesi ile alınabilir. 

Diplomatik Pasaport (Siyah Pasaport)

Yurt dışına kongre ve konferanslara katılmak üzere gönderilen devlet görevlileri ve ailelerine verilen Diplomatik Pasaport, renginden dolayı Siyah Pasaport olarak da adlandırılır. Çeşitli ayrıcalıkları bünyesinde barındıran Siyah Pasaport, toplamda 28 sayfaya sahiptir. Hiçbir harca sahip olmadığı için Siyah Pasaport sahipleri harç ödemesinde bulunmaz.

Siyah Pasaport çıkarılabilmesi için çeşitli belgeler temin edilmelidir. Pasaport alma işlemleri kapsamında, şu evrakların eksiksiz bir şekilde başvuru öncesinde hazır edilmesi zorunludur:

  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Üzerinde T.C. kimlik numarasının yer aldığı kimlik belgesi
  • E-pasaport cüzdan bedelinin yatırıldığını gösteren dekont

Bunun yanı sıra farklı belgeler de talep edilebilir. 

Geçici Pasaport (Pembe Pasaport)

Yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarının kullanabildiği seyahat belgesi, Geçici Pasaport olarak adlandırılır. Türkiye dış temsilciliklerinden alınabilen Geçici Pasaport, alındıktan itibaren 1 ay geçerli olur. Tek sayfa olan pasaport, Türkiye giriş yapıldıktan sonra pasaport sahibinden alınır. 

Nüfus cüzdanının aslı, 2 adet 5 cm x 6 cm boyutunda vesikalık fotoğraf ve pasaport kaybı halinde polis tutanağı; Pembe Pasaport çıkarılırken talep edilen belgeler arasında yer alır. Pembe Pasaport yurt dışında pasaportunu kaybeden, sağlık sorunları nedeniyle Türkiye’ye dönmesi gereken kişiler tarafından çıkarılır. 

Pasaport Nasıl Alınır?

Pasaport alma işlemleri, yurt dışına seyahat öncesinde merak edilen ve araştırılan konular arasında yer alır. Sen de yurt dışına seyahat edeceksen pasaport çıkarmak için uygulanması gereken adımları takip edebilirsin. Pasaport çıkartmak için genel olarak şu adımları takip etmelisin:

  • İlk olarak pasaport için gerekli evrakları toplamalısın. Bu adım son derece önemli. Evraklarda hata ya da eksiklik bulunması, pasaport çıkartma sürecini olumsuz etkileyebilir.
  • Pasaportunun geçerlilik süresini belirlemelisin. 1 yıllık, 3 yıllık, 10 yıllık; kaç yıllık pasaport çıkarmak istiyorsun? Pasaport alma ücreti süreye göre değişiklik gösterecektir. 
  • Pasaport harç ve defter ücretini ödeyin.
  • Pasaport başvurusu için il nüfus ve ilçe emniyet müdürlüklerinin herhangi birinden randevu alın.
  • Pasaportunuz çıktığında, vermiş olduğunuz adrese teslim edilecektir. 

Pasaport İçin Gerekli Evraklar 2023

Pasaport çıkarmak için senden istenilen evraklarda dönem dönem değişiklikler olabilir. Bu nedenle hangi evrakların talep edildiği konusunda bilgi sahibi olmak oldukça önemli. Pasaport için gerekli evraklar 2023 listesinde genel olarak şu belgelerin yer aldığını söylemek mümkün:

  • Biyometrik fotoğraf (Son 6 ay içinde çekilmiş) 
  • Nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesi veya T.C. kimlik kartı
  • Pasaport harcı ile defter bedelinin ödendiğini gösteren dekont
  • Varsa eski pasaport
  • Kısıtlı ya da reşit olmayan bireylerin yasal temsilcilerinin başvuru merkezinde olmaması halinde muvafakatname
  • Harçsız pasaport başvurusunda bulunan öğrenciler için öğrenci belgesi

Belirtilen belgelerin her biri, pasaport alma işlemleri kapsamında yer alır. Dolayısıyla her bir belgenin başvuru öncesinde tamamlanmış olması gerekiyor. 

Pasaport Başvurusu Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Pasaport çıkarmak için pasaport alma randevusu işleminin tamamlanması gerekiyor. Randevu öncesinde ve sonrasında, dikkat edilmesi gereken birçok husus bulunuyor. Pasaport başvurusu yaparken dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde özetlemek mümkün:

  • Pasaport sırasında biyometrik fotoğraf istenir. Fotoğrafta yüz biyometrisi tespit edilmiş olmalıdır. Ayrıca fotoğrafın fotokopi olmaması gerekiyor. 
  • Harç bedeli ve defter ücreti sistem üzerinden görüntülenebiliyor. Fakat ücretlerin ödendiğini gösteren dekontların fiziki olarak bulunması faydalı olacaktır.
  • Başvuru sırasında, senden istenilen belgeleri eksiksiz bir şekilde yetkili kişilere vermen son derece önemli. Belgelerde eksiklik olması durumunda pasaport başvurun tamamlanmayabilir.
  • Yurt dışında pasaportunu kaybetmen durumunda, 1 ay geçerliliği bulunan Pembe Pasaport çıkarabilirsin.
  • Pasaport başvuruları tamamlandıktan sonra nüfus müdürlüğüne verdiğin adrese pasaportun teslim edilir. Teslim süreleri yoğunluk, belgelerin kontrolünün uzaması gibi nedenlerden ötürü değişiklik gösterebilir.
  • “Pasaport almak ne kadar?” sorusu kapsamında, fiyatların çeşitli hususlara göre değişiklik göstereceğini belirtmek mümkün. 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply