Öneriler Seyahat Önerileri

Güneşlenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Güneşlenme saati, doğru bir bronzlaşma adına son derece önemlidir. Bronzlaşmak birçok kadın için yazı hatırlatan benzersiz bir eylem. Çünkü bronzlaştığında ten rengin değişir ve istediğin bir cilt görünümüne ulaşabilirsin. Fakat güneşlenirken cilt sağlığının korunması da gerekiyor. Çok yoğun güneş ışınlarına maruz kaldığında ciltte lekelenmeler ve cilt kanseri gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. 

Kısa süreli ve uygun saatlerde güneşe çıkmak, doğru güneşlenmenin koşulları arasında yer alıyor. Peki ama güneşlenirken hangi hususları göz önünde bulundurmalısın? İşte güneşlenirken dikkat edilmesi gerekenler! 

Fazla ve Yanlış Güneşlenmenin Zararları Nelerdir?

Yaz aylarında güneşlenmek, D vitamini açısından son derece önemli. Fakat hatalı bir şekilde güneşlenmenin faydadan çok zarar verdiği bilinen bir gerçek. Bu nedenle korunmasız bir şekilde güneşlenmekten kaçınmalısın. Peki fazla ve yanlış güneşlenmenin zararları nelerdir?

  • UV-A ışınları, yaşlandırıcı ışınlardır. Bu nedenle yanlış güneşlenme, yanıklara ve gözde kataraktlara neden olabiliyor.
  • Erken yaşlanma ve kırışıklığa sebebiyet verebiliyor.
  • Uzun süre güneşte kalmak, cilt üzerinde uzun süreli tahribata neden olabiliyor.

Güneş Işınlarının Cilde Zararları

Güneş zararları kapsamında cilt üzerinde çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor. Cilt, güneş ışınlarına yoğun bir şekilde maruz kaldığında, cilt 2 ila 3 kat kalınlaşabiliyor. Bu durum, cilt kırışıklıklarına ve erken yaşlanmaya yol açıyor. Öte yandan güneş ışınlarına belirli saat aralıklarında doğrudan maruz kalmak, cilt kanserine yakalanma riskini de artırıyor. 

Güneş ışınlarının cilde verdiği zararlar arasında cilt lekelenmelerinin yer aldığını da belirtmek mümkün. Ayrıca yakıcı ışınlar sonucunda kolajen miktarında azalma görülüyor. Bu ise hücre hasarının temel nedenleri arasında yer alıyor. Bütün bu hususlar, güneşlenme saati kavramının ne denli önemli olduğunu bir kere daha hatırlatıyor. 

Güneş Işınlarının Saça Zararları

Güneş ışınları yalnızca cilde zarar vermiyor. Saçın sağlıklı bir şekilde büyümesine de engel oluyor. Güneşlenmek zararları kapsamında, güneş ışınlarının saç üzerindeki olumsuz etkilerini şu şekilde özetlemek mümkün:

  • Saç tellerinde nem kaybına ve kuruluğa neden oluyor. Kuru bir saçı şekillendirirken birtakım sorunlarla baş başa kalabilirsin.
  • Saçların yoğun bir şekilde güneş ışınlarına maruz kaldığında, saçındaki koruyucu dış tabaka incelebiliyor. Eğer böyle bir durumla karşı karşıya kalırsan, saçlarındaki kırıklar oluşabilir. 
  • Güneş ışınları, özellikle işlem görmüş saçlarda olumsuz etkilere neden oluyor. Eğer boyalı bir saça sahipsen, işlem görmüş saçına nüfuz eden UV ışınları, renk pigmentlerinin azalmasına sebebiyet veriyor. Bu ise çok daha cansız ve renksiz bir saç yapısının temel nedenleri arasında yer alıyor. 
  • Saç tellerinde bulunan proteinler, saçların çok daha sağlıklı bir form elde etmesini sağlıyor. UV ışınlarının bu proteinlere nüfuz etmesi, parlaklığın azalmasına neden oluyor. Ayrıca bu nedenle sağlıksız bir saç görüntüsü oluşabilir.

Sağlıklı Güneşlenmenin Püf Noktaları

Güneşlenmek faydaları son derece fazla. Genel olarak vücudun sağlıklı bir şekilde çalışmasına olumlu bir etkide bulunuyor. Fakat bunun için sağlıklı güneşlenmenin püf noktalarını bilmen gerekiyor. Sağlıklı bir güneşlenme adına genel olarak şu hususlara dikkat etmen önemli:

  • İdeal güneşlenme saati içerisinde güneşlenmelisin. 
  • Vücudun D vitamini alabilmesi için 50-90 derece aralıklarındaki güneş ışınlarına ihtiyacın var, bunu unutma! Güneş ışınlarının 50 derecenin altına indiği saatlerde güneşlenmen, UVA ışınlarına maruz kalmana neden olur. 
  • Çok fazla güneşlenmekten kaçınmalısın. Çünkü çok fazla güneşlendiğinde deri üstünde bulunan pigmentler renk değiştirebiliyor. Bu ise UVB ışınlarının deri altına inmesini engelleyebiliyor. 
  • Gözlerini ve başını güneş ışınlarından korumak için güneş gözlüğü ve geniş kenarlı bir şapka kullanmalısın. 

İdeal Güneşlenme Saatleri Nelerdir?

Güneşlenme süresi ve güneşlenme saati, sağlıklı bronzlaşma adına önemli bir husus. Biliyorsun, yaz aylarında günün her saati dışarıda kalamazsın. Bu durum sağlığın açısından tehlikeli olabilir. İdeal güneşlenme saatleri Türkiye’de temmuz ve ağustos ayları için 10.00-15.00 aralığıdır. 

Bu saat aralıklarında UVB dünya yüzeyine en dik açılarla gelir. Ayrıca bu saatler, D vitaminin dönüşümü için son derece etkili. Yani belirtilen saat aralıklarında güneşlenmek D vitamini açısından faydalı olacaktır. Bunun yanı sıra doğru bir şekilde bronzlaşarak istediğin cilt görünümüne ulaşabilirsin. Fakat belirtilen saat aralıklarında 20 dakikadan fazla güneşte kalmamalısın.

Çocuklar Nasıl Güneşlenmeli?

Çocukların cildi çok hassas olduğundan, çocukların nasıl güneşlenmesi gerektiği önemli bir konu. Çocukların UV ışınlarından korunması, ilerleyen süreçlerde meydana gelebilecek cilt kanseri riskinin minimalize edilmesine de katkıda bulunuyor. Öncelikle belirtmek gerekiyor ki eğer 6 aylık bir bebek sahibiysen, bebeğinin güneş ışınlarına doğrudan maruz kalmaması gerekiyor.

Daha büyük yaşlardaki çocuklar için 11.00-15.00 arası tehlikeli olabilir. Bu nedenle çocukların bu saat aralığında dışarı çıkarılmaması gerekiyor. Dışarı çıkarılma durumunda ise koruyucu kıyafetler kullanılmalı. Bunun yanı sıra belirtilen saat aralıklarında çocuğun kumda oynuyorsa mutlaka koruyucu bir şapka kullanmalı ve çocuğunun kafasını güneş ışınlarından korumalısın. 

UV koruyucu gözlük ise çocuğun gözlerinin güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmasını sağlayacaktır. Bunun yanı sıra açıkta kalan kısımlara güneş kremi sürmen faydalı olacaktır. Bu hususların her biri, çocukların güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmasını önlemek bakımından oldukça önemli.

Güneş Kremleri Ne Sıklıkta Kullanılmalı?

İdeal saatlerde bile güneşlensen, mutlaka güneş kremi kullanmalısın. Burada önemli olan hususlardan biri, güneş kremi seçimidir. Hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruyucu etkisi bulunan güneş kremleri tercih etmen gerekiyor. Güneş kremi tercihinde yüksek faktörlü ürünleri ön planda tutmalısın.

Ayrıca suya dayanıklı ürünler, deniz ya da havuza girdiğinde de etkide bulunur. Çinko oksit içerikli güneş kremlerinin cildin üzerinde koruyucu bir bariyer oluşturduğu biliniyor. Bu nedenle güneş kremi içeriği de oldukça önemli bir konu. 

30 faktör ve üzeri güneş kremleri, güneş ışınlarının zararlı etkilerini bertaraf etmede son derece etkili. Peki güneş kremini ne sıklıkla kullanmalısın? Güneşe çıkmadan 30 dakika önce güneş kremini cilt üzerine sürmüş olman gerekiyor. Gün içinde 2 ila 3 saatlik periyotlar halinde güneş kremini yenilemende fayda var. 

Fakat yüksek korumalı güneş kremlerini kullanmanın, güneşte çok uzun süre kalmaya olumlu bir etkisi bulunmuyor. Bu nedenle yine ideal saat aralığında güneşlenmeli ve güneşte çok fazla kalmamaya özen göstermelisin. Bunun yanı sıra güneş kremini doğru ve düzenli bir şekilde kullanmalısın.  

Güvenli Bronzlaşma İçin Neler Yapılabilir?

Güneşlenme nasıl olmalı, güvenli bronzlaşma için ne yapılmalı; cevabını merak ettiğin sorular arasında yer alıyor olabilir. Güvenli bronzlaşma adına dikkat etmen gerekenleri şu şekilde özetlemek mümkün:

  • Güneşlenme saati ve süresini doğru bir şekilde ayarlamalısın.
  • Yüksek koruyucu etkisi bulunan güneş kremlerini, güneşte kaldığın süre boyunca 2-3 saatte bir kullanmalısın.
  • Başını koruyucu şapkalarla güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korumalısın. Bunun yanı sıra polarize ve ultraviyole camlara sahip güneş gözlüklerini kullanmalısın.
  • Cildin ve vücudun çok fazla ısınmasını engellemek adına bol bol su tüketmelisin. 
  • Cilt üzerinde lezyon oluşursa bunları takip etmeli ve gerektiğinde bir doktora görünmelisin.

Belirtilen hususlara dikkat etmen, güvenli bir şekilde bronzlaşmanı sağlayacaktır. Aynı zamanda cildinin güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunabilmesi için belirtilen saat aralıklarında ve belirtilen süreler boyunca güneşlenmelisin.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply