Öneriler Tümü

Daha İyi Bir Dünya İçin: 26 Ağustos Kadınların Eşitliği Günü

Kadın – erkek eşitliğini yeniden düşünmek ve farkındalık kazanmak için muhteşem bir gün: 26 Ağustos Kadınların Eşitliği Günü!

Kadınların Eşitliği Günü, Amerika Birleşik Devletleri’nde 1973 yılından bu yana kutlanıyor. O günden beri tüm dünyada çeşitli şekillerde farkındalık yaratmak için bu özel günü kutlayanlar bulunuyor. Kadınların Eşitliği Günü’nün her yıl kutlanmasının ardında ise kadın – erkek ayrımcılığını ortadan kaldırmak, toplumsal cinsiyetçi yaklaşımların önüne geçmek ve tabii ki daha yaşanabilir bir dünya yaratmak var. Ayrıca cinsiyet eşitsizliğini çeşitli sektörlerde ortadan kaldırmak ve kadınların iş dünyasında daha eşit koşullarda var olmasını sağlamak da bu günün amaçları arasında.

Kadınların Eşitliği Günü’nün Tarihi

Kadınların Eşitliği Günü, aslında ABD’de kadınlara oy verme hakkı tanınmasının yıldönümü olarak kutlanıyor. İlk olarak 1920 yılının 26 Ağustos tarihinde ABD’de kadınlara oy verme hakkı tanınmasının ardından, 1973’ten bu yana da bu özel gün kutlanıyor. Günümüzde ise kadınların eşitliği sadece oy hakkı değil, çok daha fazlası anlamına geliyor. Artık Kadınların Eşitliği Günü de sadece ABD’de değil tüm dünyada kutlanan bir gün haline gelmiş durumda. Kadınlara uygulanan baskı ve şiddetin yanı sıra pek çok toplumda hala devam eden ayrımcılığa karşı, dünyanın her yerindeki kadınlara eğitim ve iş imkânı için eşit fırsatlar sağlamak amacıyla çalışan pek çok kuruluş var.

Kadınların Eşitliği Günü denince tarihte bilinen ilk isim Battling Bella ismiyle anılan Bella Savitzky Abzug’dur. Kadın hakları savunucusu olan Bella Savitzky Abzug, Ulusal Kadın Siyasi Meclisi’ni kurmuş ve kadın hakları savunma etkinliklerine öncülük etmiştir.

Amerika’da Kadınların Eşitliği Günü için çeşitli farkındalık etkinlikleri düzenleniyor. Kadınlarla ilgili dernekler ya da örgütler seminerler düzenliyor. Ayrıca okullarda öğrencilere kadın – erkek eşitliği hakkında bilinçlendirme çalışmaları yapılıyor.

Kadınların Eşitliği Günü’nde Nasıl Fark Yaratılır?

Kadınların Eşitliği Günü tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de değer görmeyi ve kutlanmayı hak eden günlerin başında geliyor. Kadın ve erkek eşitliğini savunan, kadınlara eşit haklar sunma konusunda toplumu bilinçlendiren bu özel günde hepimiz farkındalık yaratabiliriz.

Toplumsal bilinçlenmenin temeli öncelikle bireysel olarak bilinçlenmekten geçiyor. Kadınlara eşit haklar verilmesi konusunda tarihi geçmişi öğrenmek bunun ilk adımı olabilir. Kadın hakları rengi olarak bilinen mor renk de tıpkı Dünya Kadınlar Günü gibi Kadınların Eşitliği Günü’nün de simgeleri arasında. Bu özel günde farkındalık yaratmak için mor kurdele takmak, mor renkte giysiler giymek ya da mor bir fular takmak da toplumda farkındalık yaratmak için seçenekler arasında olabilir.

Kadınların Eşitliği Günü’nü Kutlayın!

Kadın haklarına değer vermemiz gerektiğini hatırlatan en önemli günlerden olan Kadınların Eşitliği Günü’nde kadınlara çeşitli hediyeler vermek de seçenekler arasında. Siz de sevdiklerinize alacağınız hediyeler ile onları sevindirebilir ve toplumsal farkındalık yaratabilirsiniz. Dilerseniz 30 günlük Amerikadaniste deneme hesabınızı ücretsiz bir şekilde oluşturabilir ve bu güne özel ürünleri Amerika’dan getirtebilirsiniz.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply