Öneriler

Evde Yetiştirmeye Uygun Bitkiler

Tuğlaların arasına saklandığımız bu dönemde bizlere bir nebze de olsa huzur verecek ve yaşam enerjimizi yükseltecek ev bitkileri, herkesin evinde olması gerekenler listesinde birinci sırada yer alıyor. 

Ev bitkilerine sıradan bir ev aksesuarı olarak bakmak haksızlık olur. Bitkiler evimize güzel ve estetik bir görüntü katmak dışında ruh ve beden sağlığımızı da olumlu yönde etkiler. İster bir pencerenin pervazına ister şöminenin üstüne istersen de salonunun gölgeli köşesine koyabileceğin bu bitkiler evin içindeki hava kalitesini artırır ve evini daha sağlıklı bir yaşam alanına dönüştürür. 

Çoğu insan hangi bitki türünün evde yetişip yetişmeyeceğini bilmeden, bakamayacağı bitkileri evine dolduruyor ve hayal kırıklığı yaşıyorlar. İşte sana evde yetiştirmeye uygun bitkiler rehberi!

Duvar Sarmaşığı

Duvar sarmaşığı birçok insanın evinde ve bahçesinde kullandığı bir bitki dekoru olarak kabul edilir. Yetiştirmesi kolay olsa da bakımı biraz zor olabilir ve düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir. 

Çoğu insan duvar sarmaşıklarına bakamayacaklarını düşünüp yapay sarmaşık almayı tercih eder. Ancak görüntü hiçbir zaman aynı olmayacaktır. Duvar sarmaşığı istilacı bir bitki olduğu ve sürekli daha fazla yeri kaplamak istediği için duvarlarına zarar verebilir. Bu yüzden evin veya bahçenin duvarının çok eski olmamasına dikkat etmen gerekir. 

İşin en eğlenceli kısmı ise dekor! Duvar sarmaşığını sadece balkonun veya bahçenin duvarlarına yerleştirmek yerine pencerenin etrafına, herhangi bir odanın duvarlarına ve geniş tabloların etrafına yerleştirebilirsin. Ayrıca son yıllarda banyo ve mutfak dekorasyonlarında da duvar sarmaşıklarına çok sık rastlıyoruz! 

Aloe Vera

Aloe vera, ofis ve evlerin vazgeçilmez bitkisi olarak bilinir. Kendine özgü küçük dikenli yapraklarıyla sevimli bir görüntü veren bu bitki her ne kadar küçük bir ev bitkisi olarak görülse de iyi bakıldığı zaman büyüyebilir ve küçük saksı tiplerinden büyük saksı tiplerine geçiş yapabilir. 

Gün ışığında altı saatten fazla kaldığı zaman rengi daha da parlak bir yeşil rengini alır ve evini canlandırır. Genelde sağlık ve cilt bakım alanlarında adını sıkça duyduğumuz bu bitki, ev dekorasyonlarının da vazgeçilmez bir parçasıdır.

Üstelik aloe vera bakımı hiç de zor değil! Yazları haftada bir, kışları ise iki haftada bir sulamak yeterli. Kasvetli ve gölge yerler yerine güneş alan, ferah yerleri tercih etmek de aloe vera yetiştirirken dikkat edilmesi gereken bir nokta.

Kaktüs

Kaktüsler bakımı en kolay bitkilerin başında gelir. Hassas ve günlük ilgi bekleyen çiçek türlerinin aksine çok daha az bir ilgi ile yaşamını sürdürebilir. Ancak birbirinden farklı kaktüs çeşitleri vardır ve bakımları da birbirinden farklı olabilir. 

Çiçekli kaktüsler normal kaktüslere göre daha narindir ve onlara karşı daha özenli olmak gerekir. Evin her köşesinde yaşama imkanları olsa da ışığı en yoğun şekilde alan bölgelere konulması kaktüsler için daha faydalıdır. Pencere pervazları ve balkon kaktüsler için en ideal bölgelerdir. Aynı zamanda gün içerisinde kaktüslerin hava ile temas ettiğinden emin olmak çok önemlidir. 

Bakımları bir yana, dekore etmesi en keyifli bitkilerden biri kaktüstür. Her boyutta kaktüs olduğundan birçok farklı dekorasyon fikri üretilebilir. Eğer sofistike bir görüntü istiyorsan seramik veya porselen saksıları tercih edebilirsin. İstersen kaktüs merdiveni yapabilir, istersen de kaktüsleri küçük kahve kupalarına koyarak sevimli bir görüntü yaratabilirsin! 

Orkide

Orkide, ev bitkisinden daha çok romantik günlerde alınan değerli bir hediye olarak bilinse de kolaylıkla yetiştirilebilen bir bitkidir. Diğer birçok ev bitkisinin aksine yaprakları ile değil, çiçekleri ile ön plana çıkar. Bu yüzden orkide bakımı biraz daha zordur. 

Çok sıcak veya soğuk ortamlarda yetişmesi zor olan orkideleri oda sıcaklığında tutmak, nemini ayarlamak, budamasını ve gübrelemesini yapmak gerekir. Bakımı her ne kadar zahmetli olsa da sunduğu estetik güzellik bir o kadar göz kamaştırıcıdır. Bu güzelliği plastik saksılarda harcamaktansa daha şık kaplar seçebilirsin. Şampanya şişesi veya cam vazo alternatif seçenekler olabilir.

Paşa Kılıcı

Paşa kılıcı veya kılıç çiçeği olarak bilinen bu bitki, yapraklarının kıvrımlı olması ve üzerinde beyaz ve koyu yeşil şeritler olmasıyla dikkat çeker. Tıpkı kaktüs ve aloe vera gibi bakımı oldukça kolay bir ev bitkisidir. Yazın bile sadece iki haftada bir sulamaya ihtiyaç duyan paşa kılıcı, kışın ise çok daha az su ister. 

Paşa kılıcının bakımı her ne kadar kolay olsa da fazla sulanırsa çürüyebilir. Bu yüzden önerilen aralıklarda ve yavaş sulanması gerekir. Yaprakları dayanıklı olduğundan kolayca oynanabilir ve şekil verilebilir. Ancak yaprakları örmek ve bir iple tutturmak bitkinin ömrünü kısaltacaktır. 

Paşa kılıcını evin birçok bölgesinde kullanabilir, farklı kap ve saksılara koyabilirsin. Ayrıca dallarının ucunu renklendirerek çeşitli renklerde paşa kılıçlarına sahip olabilirsin! 

Deve Tabanı

Deve tabanı, diğer ev bitkilerine göre daha büyük bir boyuta sahiptir. Büyük, yeşil yapraklarının içinin kesik olması ile kolayca tanınabilir. 

Kökeni yağmur ormanlarından geldiği için hızlı bir şekilde büyür, ancak bulunduğu odanın çoğu zaman havalandırılması gerekir. Çünkü diğer ev bitkilerine göre daha fazla oksijene ihtiyaç duyar. 

Gözenekleri sık sık kapandığı için ıslak bir bezle yapraklarına hafifçe dokunarak gözeneklerinin açılması deve tabanının ömrünü uzatır. Evlerin direkt güneş almadığı ama aydınlık bölgeleri onlar için en uygun yaşam alanıdır. 

Diğer ev bitkilerine göre daha çok yer kapladığı için deve tabanlarını sandalyelerin, sehpaların ve taburelerin üzerine koyabilirsin. 

Sukulent Çeşitleri

Son yılların en favori ev bitkisi, Pinterest ve Tumblr’da gördüğümüz, Twitter’ın “home decor” sayfalarında boy gösteren sukulentler bakımı oldukça kolay minik ev bitkileridir. Diğer ev bitkilerine kıyasla küçük olmalarına rağmen birçok çeşidi bulunur. 

Dekorasyon sayfalarına baktığımız zaman genelde tek olarak alınmadığını, birden fazla sukulentin renk cümbüşü yaratarak bir arada durduğunu görürüz. Yeşilin birçok tonunda, mavi, eflatun, turuncu ve sarı renkli sukulent çeşitleri vardır. Yüzden farklı şekle sahip sukulent çeşidi görebiliriz. 

Sukulentleri dekore ederken hasır sepetlerin içine toplu halde koyabilirsin. Ayrıca duvar saksılarının içine de yerleştirilebilirler. 

Şans Bambusu

Orijinal bambu ailesinde yer almasa da doku ve şekil olarak bambuya benzediği için “şans bambusu” denilen bu bitki, uzun yıllardır insanoğlu tarafından kullanılır. Şans getirdiğine olan inanç ise Çin kültüründen gelir. 

Çin kültürüne göre insanlar farklı sayılardaki sapları bir araya getirerek dilek dilerler. Örneğin iki adet şans bambusunu bir araya getiren bir kişi aşk anlamında şanslı bir gelecek dilerken, dört adet ise o haneye güç ve kuvvetin gelmesi için dilekte bulunur. Şans bambularının adetine göre iyi bir gelecek, aşk, şans, güç ve kuvvet ve bereketi dileyebilirsin. 

Hem suda hem de toprakta yetişen şans bambusu aynı zamanda farklı şekillerde olabilir. Çoğu insan düz bambuları tercih etse de kıvrımlı ve aşağıya uzanan şans bambularına da rastlayabilirsin. 

Şans bambusunun bakımı diğer ev bitkilerine kıyasla zor değildir. Sadece atlanmaması gereken birkaç önemli detay vardır. Bunlardan ilki asla gün ışığı ile direkt temasta olmaması ikincisi ise oda sıcaklığının altında bir odada yetişmemesi gerektiğidir. 

Para Ağacı 

Orijinal adı ile Pachira olan bitki, dilimizde para ağacı veya para çiçeği olarak adlandırılır. Çok hızlı büyüyen ve büyük yapraklara sahip olan para ağacının bereketi temsil ettiği düşünülür. 

Yapraklı birçok ev bitkisi gibi bakımı kolaydır ancak soğuk havalarda dikkatli olmalı ve oda sıcaklığının düşük tutulmaması gerekir. Asıl yuvası Güney Amerika olan para ağacı sıcağı sever ve aynı zamanda da düzenli olarak sulanması gerekir. Haftada bir-iki kere sulanmak yerine toprağı kuruduğu zamanda sulanmayı tercih eder. 

Çoğu insan para ağacının kökünün altına dilek dileyerek bozuk para yerleştirir. Eğer sen de para ağacının evine şans ve bereket getirdiğine inanıyorsan bunu deneyebilirsin!

Dua Çiçeği

Diğer adı kırmızı maranta olan dua çiçeği, yapraklarının büyüleyiciliği ve hipnotize eden özelliği ile diğer ev bitkilerinden çok daha fazla dikkat çeker. Ev bitkisi bakmaya yeni başlayanlar için ideal olan dua çiçeği hem görüntü olarak göz kamaştırıcı hem de bakılması kolay bir bitkidir. 

Her ne kadar kırmızıya çalan yaprakları ve parlak damarları ile dikkat çekse de kimi zaman çiçek de vermektedir. Kökeni Brezilya Ormanları olan dua çiçeği soğuk ortama dayanamaz. Toprağının hiç kurumaması için bol bol sulanması gerekir. Gün ışığı ile temas edince çürümese de rengi soluk bir hal alır ve o büyüleyici güzelliğini kaybeder. Bu yüzden gün ışığı ile temas etmeyeceği yerlere yerleştirilmelidir.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply