Adventure Öneriler

New York City Gezi Rehberi

Amerika Birleşik Devletleri’nin en kalabalık şehri olan New York City, şehrin en büyük doğal limanlarından birinin üstünde bulunur. New York eyaleti ile karıştırılan şehre, New York City denilmiş olup şehrin isminin kısaltılmış hali NYC’dir. 

Şehirde çok farklı sektörler ön planda yer alır. Medya, finans, ticaret ve sanat; bunlardan sadece birkaçıdır. Birçok sektöre katkıda bulunan New York City, “küresel etkiye sahip şehir” olarak da anılır. Ayrıca Birleşmiş Milletler Genel Merkezine ev sahipliği yapması, şehrin uluslararası sahada çok önemli bir konumda bulunmasını sağlar.

New York gezilecek yerler bakımından da zengin bir şehirdir. Bu nedenle yurt dışı seyahatinde bulunacak pek çok kişi, gezi rehberine New York City’i de ekler. Sen de doğal güzellikleriyle ünlü bir şehirde keyifli vakit geçirmek istiyorsan, New York City senin için son derece ideal.

İşte New York’ta gezilecek yerlerin bir listesi!

New York Nerededir?

New York, Amerika Birleşik Devletleri’ne bağlı New York eyaletinin bir şehridir. Göçmen kenti olan şehirde, 170 ayrı dil konuşulur. Ayrıca şehirde yaşayan her üç kişiden birinin ABD dışında bir ülkede dünyaya geldiği bilinir. Şehir; Boston, D.C. ve Washington arasında yer alır. 

New York’a Ne Zaman Gidilir?

New York gezi rehberi takibinde bulunuyorsan, şehre ne zaman gidildiğini merak ediyor olabilirsin. Eğer şehrin doğal güzelliklerini görmek ve muhteşem bir tatil geçirmek istiyorsan; nisan, mayıs, haziran, eylül ve ekim aylarında şehre gidebilirsin. Ayrıca şehirdeki yılbaşı kutlamaları dillere destandır. Bu nedenle yılbaşını muhteşem bir atmosferde kutlamak istiyorsan, New York’a aralık ayının son haftası gitmelisin. 

New York’ta Gezilecek Yerler

Sıra dışı konseptli müzelere, doğal güzelliklere ve tarihi yapılara sahip olan New York; ziyaretçilere kapılarını aralıyor. New York yakınlarında gezilecek yerleri merak ediyorsan, görmek gereken pek çok yer olduğunu söylemek mümkün. Şehirde yer alan müzeleri, popüler yerleri görmen, bambaşka bir dünya içerisinde olmanı sağlayacaktır.

“New York’ta mutlaka gezilmesi gereken yerler neresi?” sorusuna bir cevap arıyorsan, görmen gereken yerlerden bazılarını şu şekilde sıralamak mümkün:

  • Özgürlük Heykeli
  • Central Park
  • Rockefeller Merkezi
  • Empire State Binası
  • Times Square
  • Brooklyn Köprüsü
  • 5th Avenue
  • Chrysler Binası
  • Bryant Park
  • Greenwich Village
  • Aziz Patrik Katedrali
  • Chinatown
  • Soho

Özgürlük Heykeli

New York’ta bulunan Özgürlük Heykeli, New York gezilecek yerler listesinde kendisine özel bir yer edinir. New York’ta bulunan Liberty adasındaki heykel, 1886 yılında inşa edildi. Fransa, ABD’nin kuruluşunun 100. yılında heykeli ABD’ye hediye etti. 

Bakırdan yapılan heykel, Amerika’nın simgesi haline geldiği için ülkeye giden pek çok kişi, heykeli görmeden ülkeden ayrılmak istemiyor. Heykelin sağ elinde bir meşale bulunuyor. Öte yandan sol elinde bir kitabe yer alıyor. Tabletin üstünde ise dikkat çekici bir tarih, 4 Temmuz 1776 yazılı. 

Heykelin başında, çok özel bir anlama sahip olan taç bulunuyor. Taçtaki 7 sivri uç, 7 deniz ya da 7 kıtayı simgeliyor. Heykelin içinden meşaleye kadar 168 basamaklı bir merdiven bulunmakta olup ziyaretçiler bu merdivenleri çıkarak meşaleye ulaşabiliyor. Eğer Özgürlük Heykeli’ni ziyaret etmek istiyorsan, adaya feribot kullanarak gidebilir, muhteşem fotoğraflar çekerek anı ölümsüzleştirebilirsin. 

Central Park 

Central Park, New York’un Manhattan ilçesinde yer alıyor. Tam 3382 dönüm alan üzerine kurulu olan park, halka açık olduğu için ziyaret edilebiliyor. Park tamamen yeşilliklerin içinde yer alıyor. Park içerisinde Jacqueline Kennedy Onassis Rezervuarı ve Koyun Çayırı, Ramble ve Göl, Central Park Hayvanat Bahçesi gibi alanlar bulunuyor.

Birkaç yüz bitki ve hayvan türünün bulunduğu park, ziyaretçilerin keyifli anlar geçirmesini sağlayacak aktivitelere sahip. Central Park’ta bisiklet turları yapabilir, yürüyüş yollarında doğayla baş başa yürüyebilir, konser ve etkinliklere katılabilirsin. 

Rockefeller Merkezi 

New York gezi rehberi içinde bulunan Rockefeller Merkezi, görmen gereken yerlerden bir diğeri. Manhattan’da yer alan Rockefeller Merkezi, ünlü bir iş merkezi olarak biliniyor. John D. Rockefeller tarafından özel istek ile inşa edildiği için Rockefeller ailesinin bir mülkü olduğunu söylemek mümkün.

1930 yılında yapımına başlanan merkez, toplamda 19 binadan oluşuyor. 23 Aralık 1987 tarihinde Ulusal Tarihi Yerler Kayıtları ve Ulusal Tarihi Öneme Sahip Eser ilan edildiğinden, son derece meşhurdur. Ayrıca kışın, görkemli bir Noel ağacı da Rockefeller Merkezine dikilir. 

Empire State Binası

Empire State Binası, Manhattan’da yer alıyor. Şehrin sembollerinden biri olan Empire State Binası bir gökdelendir ve 1 Mayıs 1931 tarihine kadar dünyanın en yüksek binası olan Chrysler Binası’nın unvanını elinden alarak “dünyanın en yüksek binası” statüsüne ulaşmıştır. Binada toplamda 102 kat bulunuyor. 1576 merdivene sahip olan binanın inşaatı 18 ayda tamamlanmıştır. 

Times Square 

West 42. Caddenin Broadway ve Seventh Avenue ile birleştiği alan, Times Square’dir. New York gezilecek yerler listesinde bulunan alan, oldukça canlı ve hareketlidir. 

1904 yılında, New York Times’taki binalar, yeni meydana taşındığında; bu durum havai fişeklerle kutlanmış ve bu durum yeni bir geleneğin doğmasını sağlamıştır. Artık her yılbaşında meydanda, havai fişeklerle kutlama yapılıyor. Bu etkinliği kaçırmak istemiyorsan, Times Square’e yılbaşında gidebilir, muhteşem anlar yaşayabilirsin.

Brooklyn Köprüsü  

East River üzerinde bulunan Brooklyn Köprüsü, Brooklyn ve Manhattan’ı birbirine bağlıyor. 3 Ocak 1870 tarihinde yapımına başlanan köprü, 13 yıl sonra tamamlanmıştır. Tamamlandığı dönemde Brooklyn Köprüsü, dünyanın en geniş asma köprüsü unvanını kazanmıştır. New York’u ziyaret eden pek çok kişinin ilgi duyduğu köprünün açılışında, New York’ta bir gün tatil ilan edildi. 

New York gezi rehberi kapsamında yer alan Brooklyn Köprüsü, gotik tarzda inşa edilmiştir ve son derece ilgi çeken bir mimariye sahiptir. Bu nedenle 19. yüzyıl mühendisliğinin doruk noktası olduğu düşünülür. Ayrıca dünyanın 8. harikası olarak kabul gördüğünü de belirtmek gerekir. 

5th Avenue 

New York’un en özel alanlarını görmem gerekiyor diyorsan, 5th Avenue’yi görmeden ülkeye dönmemelisin. Manhattan’da bulunan bu cadde, birçok kişinin uğrak yerlerinden bir tanesi. En iyi mağazaların bulunduğu 5th Avenue, aynı zamanda dünyanın en pahalı caddeleri arasında yer alıyor. 

Washington Square Park’tan başlayarak Harlem Nehrine kadar uzanan cadde, günün her saati son derece kalabalık. Pahalı mağazaların yanı sıra, dev teknoloji şirketlerini de caddede görebilirsin. New York seyahatinde alışverişini lüks mağazalardan birinde yapmak istiyorsan, 5th Avenue tam sana göre!

Chrysler Binası  

New York yakınlarında gezilecek yerler listesinde bulunan Chrysler Binası, şehirdeki en dikkat çeken gökdelenlerden bir tanesi. Art Deco mimarisi ile ön plana çıkan ve görenleri büyüleyen gökdelen, 319 metrelik bir yüksekliğe sahip. Binanın içerisinde oldukça fazla ofis bulunuyor. Fakat turistlere de açık olduğundan, binayı gezebilir ve muhteşem bir mimariye tanık olabilirsin.

Binanın tepesinde akşam vakitleri özel ışıklandırmalar yapılıyor. Bu ise binanın cazibesini artırıyor. Empire State Binası tamamlanana kadar, “dünyanın en yüksek binası” olarak anıldığını da belirtmek mümkün. Chrysler Binası görkemli mimarisiyle turistler tarafından yoğun bir ilgi görmeye devam ediyor.

Bryant Park 

Manhattan’da bulunan Bryant Park, oldukça geniş bir yeşil alana sahip. 39.000 metrekarelik alanı ile insanların keyifli bir şekilde vakit geçirmelerine olanak tanıyor. New York Halk Kütüphanesi’nin yanında olması, kütüphaneye gelen kişilerin zamanının bir kısmını parkta geçirmesini sağlıyor. 

Bryant Park’ giriş için herhangi bir ücret ödemene gerek yok. Eğer gezinin bir kısmında sakinlik istiyorsan, parka uğramalı ve kendine zaman ayırmanın keyfini yaşamalısın. 5. ve 6. caddeler ile 40. ve 42. sokakların arasında bulunan Bryant Park, New Yorklular tarafından yoğun bir şekilde ilgi görüyor. 

Greenwich Village

Greenwich Village, “the Village” olarak da anılan bir bölgedir. Daha çok üst-orta sınıfın yaşadığı bölge, Lower Manhattan kısmının batısında yer alır. New York gezilecek yerler listesinde bulunan Greenwich Village, 19. yüzyıl sonları 20. yüzyıl ortalarına kadar Bohemyanizm akımının merkezi olmuştur. Bunun yanı sıra Beat Hareketi’nin doğum yeri olması, bölgeye ayrı bir hava katar.  

New York gezin sırasında konforlu bir konaklama gerçekleştirmek istiyorsan, Greenwich Village’de bulunan konaklama merkezleri arasından tercihte bulunabilirsin. Hem huzurlu hem de rahat bir konaklama deneyimi, bölgenin sana sunduğu en özel imkanlardan bir tanesidir. 

Aziz Patrik Katedrali

Katolik Kilisesine bağlı ve son derece görkemli bir kilise olan Aziz Patrik Kilisesi, New York gezi rehberi içerisinde yer alan tarihi yapılardan biridir. Manhattan’da Beşinci Cadde üzerinde 50. ve 51. caddeler arasında yer alan kilise, özel mimarisiyle turistlerin ilgisini çekmeyi başarıyor. 

Kilise, New York için son derece önemlidir. Bunun nedenlerinden biri, kilisenin New York eyaleti Katolik Başpiskoposluk idare binası olarak kullanılmasıdır. Ayrıca bölgenin en önemli dini yapılarından bir tanesidir. Neo-gotik tarzı Roma Katolik katedrali olduğundan, Neo-gotik mimarisinin izlerini üzerinde taşır.

Kilisenin temel taşı 1858 yılında yerleştirilmiştir. Kilisenin girişinde, son derece büyük ve görkemli bir Pieta heykeli bulunur. Katedralin her kısmı, çok titiz bir şekilde tasarlanmıştır. Pencerelerin tasarımında, dünyanın farklı bölgelerinden gelen sanatçılar yer almıştır. 

Kiliseye giriş ve kilise için düzenlenen turlar ücretsizdir. Bu sayede New York gezinde kiliseye uğrayabilir, muhteşem bir mimari ile karşılaşmanın mutluluğunu yaşayabilirsin.  

Chinatown

Chinatown, Çin kültürüne dair pek çok şeyi bulabileceğin bir alandır. Bilindiği üzere New York, farklı kültürlere sahip insanların bir arada yaşadığı bir şehirdir. Chinatown New York’un bilinen en eski Çin mahallesi olduğundan, turistler tarafından büyük bir ilgi görür. Çin yemekleri, Çin kültürüne ait unsurlar; mahallenin içine girdiğinde seni karşılayacak güzellikler arasındadır. 

Kendisini Çin’deymiş gibi hissetmek isteyenler tarafından ziyaret edilen mahalle, aynı zamanda New York yakınlarında gezilecek yerler listesinde de özel bir yere sahiptir. Kaliteli restoranlar ve hediyelik eşya dükkanları, Çin’in havasını solumanı sağlayacak. Bu nedenle New York’a gitmişken Chinatown’a uğramayı ihmal etme!

Soho

Oldukça fazla sayıda sanat galerisinin yer aldığı, bu nedenle sanata ilgi duyan kişilerin ziyaret ettiği Soho, New York’un en dikkat çeken bölgelerinden bir tanesidir. Tasarımcı butikleri, Arnavut kaldırımlı sokakları ile Soho, bir ressamın elinden çıkmış izlenimi verir. Bu nedenle entelektüel kesime hitap ettiğini ve onlar tarafından sıklıkla ziyaret edildiğini belirtmek mümkündür. 

Lüks zincir mağazalara da sahip olan Soho, aynı zamanda hareketli bir gece hayatıyla ön plana çıkar. Hem sanatsal faaliyetlerde bulunmak hem de New York gece hayatını görmek istiyorsan, Soho’ya gitmelisin. Bölgenin her yeri, elit bir ambiyansı yansıtır. Gezin sırasında eşsiz fotoğraflar çekmeyi de unutma!

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply