Öneriler Tümü

2023 Ev Dekorasyonu Trendleri

Yıllar geçtikçe ev dekorasyon trendleri de değişiyor. Bazen günümüzün teknolojisi ile uyumlu modern tasarımları, elektronik eşyaları ve sürdürülebilir parçaları tercih ediyoruz. Bazen ise eski yılların modasına özenerek yıllar önceki ev dekorasyon trendlerini geri getiriyoruz. 2023 dekorasyon trendleri hem modern akımları benimsiyor hem de retro akımları geri getirerek birbirinden farklı ambiyanslara sahip evlerin ortaya çıkmasına sebep oluyor. 

2023 ev dekorasyonu sezonunda en çok tercih edilen temalar gotik, bohem ve Art Deco iken, insanlar hem fütüristik hem de retro görünümlü eşyaları bir arada kullanmayı tercih ediyor. Tek bir temaya bağlı kalmayan 2023 modasında bir salonun dekore edilirken hem gotik mobilyaların tercih edildiğini hem de 1920’li yılların en revaçta olan akımı Art Deco’nun geometrik desenlerini bir arada görebilirsin!  

2023 ev dekorasyon renkleri de bu yılın trendleri birden fazla temayı benimsediği için çeşitlilik gösteriyor. Rustik ev dekorasyonlarını seven sürdürülebilir parçalar tercih edenler daha çok toprak ve mermer renklerini kullanırken, Art Deco tasarımları tercih edenler soğuk renkleri kullanıyor. Gotik ve karanlık ruhu benimseyen odalarda ise siyah, kırmızı, bordo ve mor gibi renklerin tercih edildiğini görüyoruz.

Eğer 2023 ev dekorasyon trendlerini yakından tanımak istiyorsan bu yazımızda birbirinden farklı tema ve akım hakkında bilmen gerekenleri anlattık. Sürdürülebilir parçaların neler olduğu, gotik moda akımının ev dekorasyonuna nasıl uygulandığı ve Art Deco temasının ne olduğu gibi soruların cevabını yazının devamında bulabilirsin.

Sürdürülebilir Parçalar

Sürdürülebilir parçalar sadece ev dekorasyonlarında değil, moda ve diğer alanlarda da kullanılıyor. Aynı zamanda sürdürülebilir eşya modası eski parçaların dönüşümü sonucunda yepyeni dekorasyon ürünlerinin evlerde kullanılmasını sağlıyor. 

Özellikle materyali ahşap, odun, mermer veya kil olan eski eşyaları dönüştürerek birbirinden farklı yeni ev eşyaları oluşturabilirsin. Herhangi bir eski ahşap mobilyadan yeni bir bank, sandalye veya sehpa inşa edebilirsin. Eğer marangozluk konusunda becerilerin sınırlı ise sürdürebilir dekorasyon ve mobilya ürünleri satan birçok mağazadan çok daha uygun fiyatlara özel tasarımlar satın alabilirsin. 

Daha çok rustik dekorasyon stili ile uyumlu olabilecek sürdürülebilir parçalar sayesinde evinde doğal bir ambiyans yaratmak çok kolay! 

Gotik ve Karanlık Ruh

1700’lü yılların sonlarında ortaya çıkan gotik ruhu zamanın hem mimarisini hem modasını hem de edebiyatını etkilemiş bir akım olarak biliniyor. Ancak gotik trendi zaman zaman kendisini tekrar ederek gelecek nesiller arasında yine popüler olmayı başarabilen nadir birkaç akımdan biri. 

Modası hiç geçmeyen ve kendisini tekrar eden bu gotik akımından 2023’ten önce uzun bir süre haber alamadık. En son 2000’li yıllarında ortasında büyük bir yükseliş gösteren gotik akımı, 2010’lu yıllarda pek de ilgi görmedi ve yerini minimalist akımlara bıraktı. Ancak 2023 yılında birçok yeni ev dekorasyonu kataloglarında gotik mobilyalar ve dekorasyon eşyalarının oldukça popüler olduğunu görebilirsin. 

Siyah ve koyu kahve renklerle kaplı şifonyerleri, yemek masaları ve yatak başlıklarının popüler olduğu bu yılda aynı zamanda pastel renkli duvar boyalarının yerini gotik kaplamalı duvar kağıtlarına bıraktığını görebilirsin. 

Kıvrımlı Mobilyalar

Fütüristik desenin simgesi olan kıvrımlı mobilyalar 2023’ün en popüler ev dekorasyon trendlerinden biri olarak sayılıyor! Adeta Stanley Kubrick filmlerini andıran yeni mobilya tasarımlarında ön plana çıkan temanın mobilyanın kumaşı, desenleri ve renkleri yerine kıvrımları olması büyük bir değişiklik olarak görülüyor. 

Basit koltuk, kanepe ve sandalye modelleri yerine simetrik çizgilere sahip kıvrımlı mobilyalar satın aldığın takdirde evin A Clockwork Orange filminin bir parçası gibi görünebilir! Özellike fütüristik temaları seviyorsan ve klasik ev dekorasyon stillerinden sıkıldıysan kıvrımlı mobilyalar ile çok daha hareketli ve canlı bir ev dekore edebilirsin. 

Sadece salon ve oturma odasında bulunan mobilyalar ile sınırlı olmayan bu yeni akım, aynı zamanda kıvrımlı şifonyerleri, kıvrımlı yemek masaları ve kıvrımlı yatak başlıkları ile de ön plana çıkıyor. İster salonunu ister yemek odanı istersen de yatak odanı bu fütüristik akım ile dekore edebilirsin! 

Mikro Lüks

Mikro lüks, gotik ve fütüristik akımın aksine minimalizmi ön plana çıkaran ev dekorasyon stillerinden biri olarak biliniyor Son yılların en popüler dekorasyon stili olan mikro lüks, az eşya ile evin kaliteli ve lüks görünmesini sağlayan bir akım. 

Çok fazla eşyadan kaçınan ve renk kalabalığı yerine bir veya iki rengi kombinleyen mikro lüks stili, 2010’lu yılların ikinci yarısından beri ev dekorasyonunda oldukça ilgi görüyor. Her ne kadar 2023 yılında gotik, rustik ve Art Deco ön plana çıksa da mikro lüks dekorasyon stilleri hala büyük ilgi görmekte. 

Eğer minimalist bir tarza sahipsen ve evinde az eşya ile şık ve lüks bir görünüme sahip olmak istiyorsan mikro lüks tasarımları kullanmayı tercih edebilirsin. 

Ekolojik Evler

Günümüzde artık birçok kişi ekolojik ev dekorasyonlarını tercih ederek doğa bilincinde hareket ediyor. Bu yüzden birçok evin dekorasyonlarında doğal ve organik temaların hakim olduğunu görebiliyoruz. 

Rustik dekora çok benzer olan ekolojik dekorasyonlarda ana tema doğa ile iç içe olmak. Bu yüzden birçok bitkinin ev dekorasyonuna dahil edildiğini ve toprak renklerin kullanıldığını görebilirsin. 

Ekolojik dekor ve rustik dekorun farkı ise ekolojik evlerde mermer, beton ve plastik eşyaların kullanılmaması. Daha çok ahşap ve hasır mobilyaları tercih eden bu dekorasyon stilinde bütün tasarımların ham maddesinin doğal malzemeler olduğunu görebilirsin. Buna ek olarak bu yılın modası olan sürdürülebilir eşyaları ekolojik bir ev dizayn etmek için satın alabilirsin. 

Art Deco Modası

Aslen Fransız bir sanat akımı olan Art Deco, 1920’li yılların başında tüm dünyaya yayılarak hem moda hem sanat hem de mimari alanda geniş bir popülariteye sahip oldu. Avangart bir sanat akımı olan Art Deco’nun ev dekorasyonundaki karşılığı ise rahat ve şık olarak tanımlanıyor. Geometrik desenleri ve keskin detayları ile evine derinlik katacak Art Deco mobilyaları 2023’ün de vazgeçilmezlerinden!

Keskin detaylara sahip olduğundan maskülen bir tarz olarak da bilinen Art Deco, özellikle ofis dekorlarında ve salonlarda kullanılıyor. Dışarıdan bakıldığında oldukça gösterişli duran Art Deco mobilyalarında yüzeyin soğuk ve pastel renkli olduğunu dış kaplamasının ise parlak altın veya bronz renk olduğunu görebilirsin. 

Art Deco akımını temsil eden eşyalarda bu iki zıt renk birleşimi, keskinliği çok daha fazla belli ediyor. Eğer şaşalı ama aynı zamanda maskülen ve güçlü duran bir tasarım arıyorsan, evini dekore ederken Art Deco’dan ilham alabilirsin. 

Japandi Tasarım

Japandi tasarım mobilyalar ve ev dekorasyon eşyaları 2023 yılının en revaçta olan dekor ürünlerinden biri. 

Japon ve İskandinav tarzının bir birleşimi olan Japandi akımı, hem kuzeyin soğuk ve metal renklerini benimsiyor hem de Doğu Asya’nın bambu ve ahşaplarını kullanıyor. Eğer farklı tarzları harmanlamayı seviyorsan ve farklı kültürlerin ev dekorasyonları hoşuna gidiyorsa evini Japandi akımı ile yeniden dekore edebilir, hem minimal hem de doğa ile iç içe bir ev stiline sahip olabilirsin. 

Japandi tasarımı yansıtan bir eve sahip olmak için hem Japon ev dekorasyonlarına hem de İskandinav ev dekorasyonlarına bakmanı öneririz. Hayal gücünü kullanarak ve bu birbirinden farklı iki stili birleştirerek kendi zevkine uygun Japandi bir ev yaratabilirsin!

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply