Öneriler Tümü

Vintage Giyim Tarzı Nedir?

Vintage giyim terimi birçok kişinin duyduğu ancak anlamını tam olarak bilmediği bir kavram olarak biliniyor. Vintage giyim tarzı günümüzde her ne kadar moda sayfalarında konuşulsa ve kıyafet seçimlerini etkilese de kendisinin vintage giyim tarzına sahip olduğunu iddia edenlerin çoğu aslında vintage modası nedir bilmiyor. 

Sosyal medya platformlarının etkisi ile vintage moda akımı her ne kadar popülerleşmiş olsa da vintage akımının yanlış bilinmesi birçok ünlü modacı ve moda eleştirmenini rahatsız etmekte. Buna ek olarak, Giorgio Armani ve Anna Wintour gibi isimler vintage modanın giderek basitleşmesi ve her eski kıyafetin “vintage” olarak adlandırılmasından yakınan isimler arasında. 

Eğer “vintage giyim tarzı nedir?” ve “vintage görünüm nedir?” gibi soruların cevabını merak ediyorsan senin için hazırladığımız bu vintage giyim tarzı rehberine göz atabilirsin! 

Vintage Ne Demek?

Vintage, “geçmişin modasına ait” anlamına geliyor, ancak birçok kişi vintage terimini “geçmişin modasından esinlenen” olarak karıştırabiliyor. Oysaki vintage kıyafetlerin hepsi aslında geçmiş tarihlerde tasarlanıp üretiliyorlar. Bu yüzden vintage bir giyim tarzına sahip olduğunu iddia ediyorsan, giydiğin kıyafetlerin gerçekten de geçmişte tasarlanan ve satılan vintage parçalar olması gerekiyor. 

Buna ek olarak, her geçmişte tasarlanan parça “vintage” olarak adlandırılmıyor. Bir vintage kıyafet, tasarlandığı dönemi yansıtan ögeler taşımak zorunda. Yani basic bir hazır giyim tişört sırf 90’lı yıllarda üretildiği için vintage kabul edilmiyor. Geçmiş döneme ait özel parçalara ve koleksiyon ürünlere vintage kıyafet deniliyor.

Vintage Görünüm Nedir?

Vintage bir görünüme sahip olmak için başka dönemlere ait satın aldığın vintage kıyafetlerden farklı kombinler yapman veya bu vintage kıyafetleri bir bütün olarak giymen gerekir. Buna ek olarak, her satın aldığın vintage parça ile vintage bir görünüme sahip olma gibi bir durum söz konusu değil. 

Vintage bir görünüme sahip olmak istiyorsan, ilk önce seçeceğin vintage parçaların hangi döneme ait olmasını istediğini belirlemen gerekiyor. 90’lı yıllardan bir parça alıp 50’li yıllardan bir parça ile kombinlediğin zaman vintage bir hava vermiyorsun. Bu yüzden vintage moda tarihini iyice araştırmak ve doğru vintage parçaları seçmek gerekiyor. Doğru parçaları seçtikten sonra, istediğin dönemi tam anlamıyla yansıtacak bir vintage görünüme sahip olabilirsin. 

Vintage Parçalar Nasıl Kombinlenir?

Vintage erkek modası ve vintage kadın modasını takip ettiğini söyleyen birçok influencer, vintage parçaları yanlış kombinliyor. Vintage parçaların en iyi şekilde nasıl kombinlendiğini öğrenmek için ilk önce hangi eski tarihin moda akımını yansıtmak istediğini belirlemen gerekiyor. Daha sonra ise bu moda akımına uygun parçaları seçmelisin. 

Eğer 90’lar kombini yapacaksan, oluşturacağın vintage kombinin herhangi bir temaya bağlı kalması çok daha doğru olur. Yani satın aldığın parçalar her ne kadar 90’lara ait olsa da biri posh biri grunge biri gothic bir parça olduğu takdirde 90’lar havasını yansıtamazsın. Vintage bir görünüme sahip olmak için satın aldığın parçaların o dönemin modasını yansıtması ve yaptığın kombinlerin gerçekçi görünmesi gerekiyor. 

Vintage ve Retro Arasındaki Fark Nedir?

Vintage giyim kadın ve erkek kombinlerinde en sık rastlanan hatalardan biri; vintage görünüme sahip yeni tasarlanan ve üretilen giysilerin seçilmesi. Oysaki vintage bir stile sahip olmak ile vintage görünüme sahip olmak arasında büyük bir fark var. 

Eğer vintage bir stile sahip olmak istiyorsan eski yıllarda üretilmiş gerçek vintage kıyafetlerden oluşan kombinler yapmalısın. Ancak 90’ların grunge stili, 70’lerin funky stili gibi farklı akımları yansıtan kıyafetler giymek istiyorsan, bu akımları günümüzde de takip eden markaların giyim ürünlerini satın alabilirsin. Eğer eski yılların temalarını yansıtan yeni ürünler satın alıyorsan ve bu tarz giyinmekten hoşlanıyorsan, retro stili sana göre diyebiliriz! 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply