Öneriler Tümü

Minimalist Yaşam Felsefesi Hakkında Her Şey

Minimalist yaşam felsefesi her ne kadar 1960’lı yılların başlarında insanlar arasında yayılmaya başlasa da popülerliğini modern yüzyıla borçlu. 1980’li yılların şaşalı modası ve hareketli yaşam tarzından sonra sakinlik arayanların ilgisini çeken ve 1990’lı yıllarda popüler olmaya başlayan minimalizm, günümüzde ise birçok farklı alanda benimsenmiş bir felsefe olarak adlandırıyor. 

Moda ve dekorasyon alanlarında minimalist yaşam felsefesini benimseyen dünyaca ünlü markalar olduğu gibi minimalizmi hayatının her yerine koyan insanlar da bulunmakta. Ancak minimalist kelimesi birçok kişi tarafından yanlış yorumlanıyor ve minimalist yaşam tarzı yanlış lanse ediliyor. 

Eğer minimalist ne demek cevabını arıyorsan ve minimalizm örnekleri, minimalist yaşam tarzı gibi konular hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsan senin için hazırladığımız minimalist yaşam rehberine göz atabilirsin! 

Minimalizm Nedir?

Minimalizmin birçok farklı açıklaması bulunsa da en basit şekilde “aşırıdan uzak durmak” anlamına geliyor. Kelimenin kökeni her ne kadar 1960’lı yıllarda kullanılmaya başlansa da bu yaşam tarzı hem Doğu Asya hem de Güney Amerika kültürlerinin benimsediği yaşam tarzlarından biri olarak adlandırıyor. 

Anadolu topraklarına da hiç yabancı olmayan minimalizm, ne konuda olursa olsun aşırıya kaçmanın insan ruhunu zedeleyeceğini savunuyor. Bu yüzden minimalist yaşam tarzında “sadece ihtiyacın olana sahip ol” mottosu uygulanıyor. 

Minimalist yaşam felsefesi hakkında en bilinen yanlış ise insanların minimalist yaşam tarzını lüksten uzak durmak olarak yorumlaması. Minimalizm, maddi olarak kişiye hiçbir sınır uygulamıyor, ancak sadece aşırıdan ve fazlalıktan uzak durulması gerektiğini savunuyor.

Minimalizmin Önemi Nedir?

Minimalist yaşam felsefesi, minimalizmin insan bedenine ve ruhuna iyi geldiğini savunuyor. Yaşamın her anında uygulanabilen bir felsefe olan minimalizm, insanı israftan uzak tutacak, konforlu ve kendisini yabancı hissetmeyecek bir ortamın içinde yaşamaya hazırlıyor. Bu yüzden minimalist yaşam felsefesini ev ortamında, işte, günlük yaşamda ve kıyafet seçimlerinde uygulayanların hayatlarında daha huzurlu ve dinç olduğu iddia ediliyor. 

Her bir objenin bir enerjisi olduğunu savunan minimalist yaşam felsefesi, insan bedeninin etrafında çok fazla eşya bulunduğu takdirde insanın yorulacağını ve enerjisini etrafına vermekten dolayı bitkin düşeceğini söylüyor. İşte bu yüzden minimalist yaşam felsefesi hem ruh sağlığını hem de beden sağlığını iyi yönde etkiliyor. 

Minimalist Bir Yaşama Nasıl Sahip Olunur?

Her ne kadar minimalist bir yaşama sahip olduğunu iddia etsen de minimalist yaşamdan bir o kadar uzak olabilirsin. Hayatının her köşesinde fazlalıktan arınman gerektiğini savunan minimalist yaşam felsefesi, her zaman ihtiyacın kadarına sahip olmanı ve yarattığın konfor alanında yabancı hissetmemeni istiyor. Peki, minimalist hayat felsefesini ne kadar uygulayabiliyorsun?

Minimalist bir yaşama sahip olmak için öncelikle evindeki ve gardırobundaki fazlalık eşyalardan kurtulmak gerekiyor. Rahat ve konforlu bir kişisel yaşam alanı yarattıktan sonra ise sadece eşyalarının değil, yaşam stilinin de sadeleşmesi gerekiyor. İşte minimalist bir yaşama sahip olmanın ipuçları! 

Evdeki Fazla Eşyalardan Kurtulun

Minimalist ev, minimalist yaşam biçiminin en önemli parçası olarak biliniyor. Minimalist yaşam felsefesine göre eğer evinde çok fazla eşya varsa ve bu eşyaları kullanmıyorsan evin enerjisinin seni yoracağı ve ruhunu zedeleyeceği iddia ediliyor. 

Bu yüzden ev dekorasyonu yaparken yorucu renklerden kaçınmalı, fazla eşyalardan kurtulmalı ve evinde belirli alanları boş bırakarak ferah bir ortam sağlamalısın. Ancak bu demek değildir ki minimalist bir ev boş bir görünüme sahip. 

Eğer eşyalar ve kapladıkları alanlar arasındaki dengeyi kurabilirsen evin estetik anlamda insanların gözüne çok daha hoş ve zarif görünecektir. Bunlara ek olarak, renk uyumunun oldukça önemli olduğu minimalist tarzda, ev dekorasyonu yaparken üçten fazla rengin bir araya gelmesinden kaçınmalısın. 

Gerçekten İhtiyacınız Olan Ürünleri Belirleyin

Günlük hayatımızda farkında olmadan ihtiyacımız olmayan birçok ürünü satın alıyoruz. Sadece gözümüze hoş gelen ürünleri satın alıp bir kenara koyduğumuz zaman ise bu eşyalar ve kıyafetler birikerek hem yer kaplıyor hem de karmaşaya sebep oluyor. Bu yüzden alışveriş yaparken satın alacağın ürün konusunda dikkatli olmalısın. 

Alışverişe çıkmadan önce ihtiyacın olan eşya veya kıyafetlerin bir listesini yaparak hem fazla masraftan hem de israftan kaçınabilirsin. Günümüzde alışveriş çılgınlığı inanılmaz boyutlara ulaşmışken minimalist yaşam tarzına ayak uydurmak da bir o kadar zor oluyor. Ancak gerçekten ihtiyacın olan ürünleri belirleyip satın alırsan hem ekonomik olarak daha rahat olacaksın hem de evdeki fazla eşyalardan kurtulacaksın! 

Her Kombine Uyacak Basic Parçalar Tercih Edin

Minimalist bir gardırop oluşturmak ve minimalist bir giyim stiline sahip olmak en az minimalist bir ev dekorasyonuna sahip olmak kadar kazançlı. Ancak her ne kadar sade ve minimalist bir giyim stiline sahip olduğunu savunuyor olsan da gardırobunda ihtiyacın olmayan kıyafetlerin bulunması yüksek ihtimal dahilinde. Bu yüzden ilk iş olarak gardırobunu temizlemeye başlayarak minimalist yaşam tarzına adım atabilirsin!

Minimalist bir gardıroba nasıl sahip olunur diye merak ediyorsan, uygulayacağın ilk adım her kombine uyacak basic parçalar edinmek olmalı. Beyaz gömlek, beyaz t-shirt, siyah blazer ceket, siyah tayt ve siyah kemer gibi kıyafet ve aksesuarlar herkesin dolabında olması gereken basic parçalar olarak biliniyor. Bu parçaları yeterli miktarda aldığın takdirde her birini birden fazla kombinde kullanabilirsin. 

Basic parçalar hakkında daha fazla bilgi edinmek için mutlaka bu içeriklerimize de göz atmalısın:

Her Erkeğin Dolabında Bulunması Gereken Ürünler

Her Kadının Dolabında Olması Gereken Basic Parçalar 

Yalnızca Eşyalarınızı Değil Yaşamınızı Da Sadeleştirin

Yalnızca eşyalarını değil, yaşamını da sadeleştirerek minimalist yaşam tarzını tam olarak benimseyebilirsin. Fazlalık giysilerden ve eşyalardan kurtularak başladığın bu yaşam tarzına daha fazla uymak için zihnindeki ve sosyal yaşamındaki fazlalıklardan da kurtulmalısın. 

Minimalist Yaşam Felsefesini Doğru Anlayın

Minimalist bir yaşam stiline sahip olmak için minimalist yaşam felsefesini doğru anlamak çok önemli. Eğer minimalist yaşama gerçekten adım atmak istiyorsan minimalist yaşam felsefesinin kökenini ve temsilcilerini araştırarak daha geniş bir bilgi birikimine sahip olabilirsin. 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply