Bunu İstiyorum Muhteşem Ürünler Öneriler Tümü Uncategorized

Haute Couture Nedir?

Dünyaca ünlü lüks moda markalarının her yıl hazır giyim koleksiyonlarını gösterdikleri runway showları izliyoruz. Peki bu markaların haute couture adı altındaki runway showlarının ne olduğunu biliyor musun?

Haute couture, hazır giyimin aksine kişi için özel hazırlanan özel dikim kıyafet anlamına gelir. İsmi Fransızcadan gelen haute couture, birçok ünlü lüks markanın da inşasında büyük rol oynaması ile biliniyor. Coco Chanel ve Giorgio Armani gibi dünyaca ünlü tasarımcıların hepsi kariyerlerine haute couture tasarımcısı olarak başlamış. 

Günümüzde ise hazır giyim endüstrisinin lüks markaları da ele geçirmesi ile birlikte haute couture eskisi kadar ilgi görmüyor ve birçok ünlü lüks moda tasarımcısı bu durumdan yakınıyor. 

Eğer “haute couture nedir, kökeni nereye dayanır ve haute couture dikiş teknikleri nelerdir?” gibi soruları merak ediyorsan bu yazımız sayesinde haute couture adına bilmek istediklerini öğrenebilirsin. 

Haute Couture Kökeni

Haute couture her ne kadar Fransa’da popüler olsa da aslında kökeni İngiltere’ye dayanıyor. Özel sipariş üzerine hazırlanmış giyim ürünleri anlamına gelen haute couture teriminin öncüsü ise ingiliz tasarımcı Charles Frederick olarak biliniyor. 

1825 yılında İngiltere’de doğan ve daha sonra Fransa’ya taşınan Frederick’in müşterileri arasında Napoleon III, Avusturya İmparatoriçesi ve Macaristan Kraliçesi Elisabeth, İsveç Kraliçesi Louise ve İspanya Kraliçesi Maria Cristina gibi isimler bulunmakta. 

Frederick dışında haute couture kökenini temsil eden modacılar arasında Christian Dior, Robert Piguet ve Gabrielle Bonheur Chanel (Coco Chanel) gibi isimler var. Normal terzilerden ve tasarımcılardan farklı olarak kendi markaları altında özel dikim kıyafetler üreten haute couture tasarımcıları aynı zamanda birbiri ile uyumlu ve kendi stillerini yansıtan haute couture abiye, haute couture elbise ve haute couture gelinlik dikiyorlar. 

Yani haute couture giyim ürünleri müşterilerin zevkini yansıtmaktan daha çok tasarımcıların moda anlayışına hitap ediyor. 

Giyim Sektöründe Haute Couture

Günümüzün giyim sektöründe haute couture her ne kadar lüks hızlı giyim markaları kadar fazla koleksiyon çıkaramayıp runway showlar düzenleyemiyor olsa da elit bir moda kesimi tarafından hala ilgi görüyor. 

Haute couture dendiği zaman ilk akla gelen isimlerden biri olan Giorgio Armani, hızlı giyimin haute couture kültürünü yok etmek üzere olduğunu ama kendisinin haute couture koleksiyonlarından asla vazgeçmeyeceğini söylüyor. 

Haute Couture Dikiş Teknikleri Nelerdir?

Haute couture dikiş teknikleri hızlı giyim moda tasarımlarının tekniklerinin aksine ince işlemecilik gerektiriyor. Bu yüzden haute couture koleksiyonu oluşturmak için hızlı giyim koleksiyonuna verilen emek ve süreden çok daha fazlasına ihtiyaç duyuluyor. 

Hiçbir haute couture giysilerde hızlı giyimde kullanılan pratik dikiş teknikleri kullanılmıyor. Herhangi bir elbise veya abiye üzerinde en az on kişi çalışıyor ve kıyafetlerin her parçası elde dikiliyor. Buna ek olarak, seçilen kumaşlar hızlı giyimde kullanılan kumaşlardan çok daha kaliteli oluyor ve iyi bir haute couture koleksiyonu çıkarmak için kıyafetin detaylarına ayrı özen gösterilmesi gerekiyor. 

Haute Couture Sendikası’nın Üyeleri

Eskiden lüks giyim denildiği zaman akla ilk haute couture gelirdi. Ancak günümüzde hızlı giyim markaları da lüks koleksiyonlar çıkararak haute couture markaların rakipleri oldular. 

Haute Couture Sendikası’na üye olan Yves Saint-Laurent, Balmain, Lanvin ve Givenchy gibi önemli markalar, sendikadan çekilerek haute couture koleksiyonları çıkarmaktan vazgeçtiler.

Haute Couture Sendikası’nın aktif üyeleri arasında Chanel, Giambattista Valli, Christian Dior, Giorgio Armani, Frank Sorbier ve Jean Paul Gaultier gibi isimler bulunuyor. Haute Couture Sendikası’nın aktif üyesi olmak için bünyede en az on beş kişi çalıştırmak ve bir sezonda en az 35 parçadan oluşan iki farklı koleksiyon çıkarmak gerekiyor.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply